Kreditom krpe dugove

Kreditom krpe dugove

0
Podeli

Zbog blokade školskih računa i drugih problema koje prate lokalni budžet, čelnici odlučili da zaduže Grad kreditom od oko 120 miliona dinara, koji će služiti za tekuću likvidnost. Iako je prevashodno plan bio da se u kreditno zaduženje uđe sa gotovo duplo većom cifrom, to je osujetio načelnik uprave za finansije koji to nije želeo da odobri bez odluke gradske Skupštine.

Pristankom na reprogram priznajete stara dugovanja
Ljubivoje Slavković: “Ovakvom odlukom građani se pozivaju na nedisciplinu.” Foto:Južna Srbija
Većina računa osnovnih i srednjih škola koji su u proseku po godinu dana bili u blokadi sada su solventni, ali je prema rečima nadležnih i dalje problematično njih devet. Kako bi se rešili i ti problemi, na poslednjem zasedanju gradskih većnika odlučeno je da Niš podigne novi kredit.

Odložili smo zaduživanje od 300 miliona dinara zbog “različitih tumačenja te odluke”, i posle pokrivanja mnogih dugova, blokada iznosi nekih milion dinara, koja bi trebalo da bude rešena vrlo brzo. To ne znači da se neće javiti neki novi problem, mada smatramo da će se situacija stabilizovati za nekih petnaestak dana – izjavio je Ljubivoje Slavković, zamenik prvog čoveka Grada koji je predsedavao Većem. – Neke naše projekcije su da bi oko 120 miliona rešilo ovu situaciju, kako bismo mogli da redovno izmirujemo sve obaveze, a plan da uzmemo kredit od 300 miliona je legitiman jer je to bilo predviđeno Skupštinskim aktom. Međutim pojedinci su se poneli neodgovorno iako sam ja bio spreman da podnesem svaku eventualnu odgovornost.

Smena načelnika?

Problem je nastao kada je resorno Ministarstvo odbilo da uplati novac na gradski račun, jer su računi mnogih škola bili u blokadi, a RINO sistem predviđa da to bude drugačije. Zamenik Slavković je insistirao da se odmah podigne kredit od 300 miliona, ali je Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije, to odbio tražeći odobrenje odbornika Skupštine grada. Posle toga se u javnosti pronela priča da će zbog toga biti smenjen.

Izvor: Novosti

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.