142 godine od rođenja Nadežde Petrović

142 godine od rođenja Nadežde Petrović

0
Podeli

Danas je tačno 142 godine od rođenja Nadežde Petrović, najznačajnije srpske slikarke s kraja 19.veka, a početka 20. veka.

Nadežda Petrović, autoportret, 1907.
Nadežda Petrović, autoportret, 1907.

Nadežda Petrović rođena je u Čačku 12. oktobra 1873. godine. Sa porodicom se preselila u Beograd 1884. godine. Višu žensku školu završila je u Beogradu 1891. godine. Sledeće godine polagala je ispit za profesorku crtanja u srednjim školama. Od 1898. godine počinje školovanje u Minhenu u ateljeu Slovenca Antona Ažbea. Već 1900. godine imala je prvu samostalnu izložbu u Beogradu. 1901. godine započela je rad u ateljeu Julijusa Eksera u Minhenu. U avgustu 1903. godine osnovala je humanitarno društvo ”Kolo srpskih sestara” zajedno sa Delfom Ivanović i Milicom Dobri. Nadežda i Milica su krajem 1903. godine otišle u Makedoniju gde su delile humanitarnu pomoć koju je društvo sakupilo. Slikarka je svoje impresije sa ovog veoma opasnog putovanja ostavila u drami ”Vojvoda Miko Porečki”. Drama nije objavljena za njenog život.

Nadežda Petrović (1873-1915)
Nadežda Petrović (1873-1915)

Do 1912. godine izlagala je na mnogobrojnim izložbama poput: ”Izložba Lade”, ”Izložba jugoslovenske kolonije”, kao i njena druga samostalna izložba u Ljubljani. U Beogradu je 1912. otvorila slikarsku školu i učestvovala u četvrtoj jugoslovenskoj izložbi.

Slikarstvo Nadežde Petrović uvodi srpsku umetnost u tokove savrmene evropske umetnosti. zahvaljujući njenom duhu koji je, iz male Srbije, stremio modernom svetu, ali i srećnim okolnostima da se, početkom 20. veka školuje i da poseti likovne centre Evrope. Njeno slikarstvo ide, najvećim delom, u korak sa evropskim ekspresionizmom. Na njenim najboljim radovima dominiraju velike površine, njene omiljene, užareno crvene boje i, po njoj kompletna – zelena. Snažni potez četkice i široki i gusti namazi ponekad platno pretvaraju u dinamičnu reljefastu površinu. Volela je da slika portrete i pejzaže.

Nadežda je umrla od pegavog tifusa 3. aprila 1915. godine u Valjevu dok je bila na dužnosti dobrovoljne bolničarke.

SERBIA

Povodom 142 godine rođenja najznačajnije srpske slikarke, u Beogradu je otvorena izložba niškog Narodnog muzeja “Likovna kolonija Sićevo 1964 – 1969.” Otvaranju je prisustvovao veliki broj građana, umetnika, kao i profesora istorije umetnosti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba
Izložba “Likovna kolonija Sićevo” u Beogradu

Povodom 100 godina od smrti slikarke, u Nišu je nedavno izvedena predstava “Nadežda Petrović – autoportret u množini”. Tekst je napisala Miljana Đorđević, a režiser je Dragana Jovanović koja igra jednu od naslovnih uloga zajedno sa Katarinom Mitić Pavlović.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.